Lokakuu 2019

Diwali

27.10.2019

Tänään koristellaan kodit Intiassa lyhdyin, valoin ja kukkasin ja lapset saavat lahjoja. 
Diwali-juhlan aikaan luetaan ja esitetään Ramayana-tarinaa, joka kertoo Rama-jumalan jännittävistä seikkailuista. 

Hindut juhlivat Rama-jumalan ja hänen kauniin vaimonsa Sitan onnellista paluuta Lankan saarelta, suuresta taistelusta demoni Ravanaa vastaan. 

Diwali on ehkä kaikkein tunnetuin hindulaisten viettämä juhla. Nimeä diwali käytetään Pohjois-Intiassa ja Nepalissa, kun taas deepavali-nimi on käytössä Intian eteläisemmissä osissa.  Juhlaa juhlivat myös sikhit ja jainalaiset. Diwali tarkoittaa sananmukaisesti riviä sytytettyjä lamppuja ja diwali tunnetaankin valojen juhlana. Juhla juhlii hyvän voittoa pahasta, tietoa sekä valon tuloa. Juhla kestää viisi päivää ja on monille hinduille uudenvuoden alkamisen juhla.

 

Intiassa diwalia vietetään kansallisena juhlapäivänä uskonnosta riippumatta. Diwalina koteihin, kauppoihin ja kaduille ripustetaan pieniä diyas-lyhtyjä. Eri puolilla Intiaa esiintyy monenlaisia tapoja ja legendoja, jotka liitetään diwaliin. Monille intialaisille viisi päivää kestävä juhla kunnioittaa Lakshmia, terveyden jumalatarta. 


Pihoille, kotien edustalle sytytetään lamppuja, jotka auttavat Lakshmia löytämään tien sisälle. Myös ikkunat saatetaan jättää auki, jotta Lakshmi pääsee sisään. Juhlapäivänä koti siivotaan ja koristellaan. Juhlaa varten hankitaan uusia vaatteita, jotka ovat usein perinteisiä intialaisia juhla-asuja. Diwalina annetaan myös lahjoja. Myös ilotulitusrakettien ampuminen kuuluu perinteisiin.


Sikheille juhla on tärkeä Kultaisen temppelin perustamisen vuosipäivä. 


Lähteitä: 

BBC Study / Religions

Wikipedia

Krishna-templet, Malmbygård, Ladugårdsvägen 11, Helsingfors
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Lokakuu 2019