Mars 2020

Nouruz


21.3.2020

Firas i Iran, Kurdistan, Afghanistan, vid Kaspiska havet och även i norra Kina som vårfest och nyårsfest. Picknick ute i det fria, presenter och söta bakverk är viktigt. 

 

Många dukar hemma ett vackert festbord med bland annat ljus, färggranna ägg, blommor, gräs, en spegel, en fisk i en glasskål och en bok som är viktig för familjen. Det kan vara eposet Shahname, en diktbok av Hafiz eller Koranen eller Bibeln.

 

På en del platser tänder man brasor och hoppar över elden och den glada Hajji Firuz med röd luva och målat ansikte dansar, skämtar och skojar med barnen och slår på sin tamburin.

 

Elden är central inom den gamla persiska tron Zoroastrismen.  Kurderna minns smeden Kawas seger över tyrannen Zuhak under Newroz (kurdisk stavning). Kawa är en hjälte ur en urgammal och mycket spännande berättelse.

Nouruz som är den viktigaste årliga festen i Iran, kallas även för persiskt nyår. Festen har firats på Balkan, mellanöstern och på andra håll i Eurasien i drygt 3000 år. Som ord betyder Nouruz (andra former /Nowruz, Novruz, Navruz, Nooruz, Nevruz, Nauryz) ny dag. Skrivformen och uttalet kan variera beroende av land. Festen innebär att man med glädje tar emot begynnelsen på det nya året och att man lämnar det gamla bakom sig. Det är en stor fest för våren. Kurderna är väldigt måna om den här festen och minns särskilt frihetshjälten Kawa ur Shahname-eposet. Shahname är världens längsta epos som skrev ner på 900-talet i Persien av poeten Ferdosi. Eposet är berömt och sagor, filmer och dataspel som baserar sig på det finns i dag i stor mängd.


Seden att fira nyår i mars kring vårdagjämning den 21 mars, var länge utbredd i mellanöstern och kring medelhavet och även i nordliga delar av Europa, bland både muslimer och kristna. Kristna band under medeltiden det vårliga nyårsfirandet till Marie bebådelsedag den 25 mars. Det var först på 1500-talet som påven Gregorius fastslog att 1 januari är nyår.

 

Nouruz-festen för samman människor med olika bakgrund och gör dem till vänner. Festen ökar grannsämjan och freden mellan folken och helgar gamla ritualer och traditioner från både öst och väst. Nouruz firas vid vårdagjämningen av drygt 300 miljoner människor världen över.


Nouruzbord på Annegården, Annegatan 30, Helsingfors
Nationell
Kristen
Judisk
Islamsk
Buddhistisk
Hinduisk och Krishnamedveten
Mars 2020