Januari 2020

Kinesiskt nyår


25.1.2020

Släkten samlas och barnen får röda kuvert med nyårspengar. Stora fyrverkerier, lejondans, drakdans och sång och musik hör till den här glada festen. I år är det råttans år som inleds. Kung Markatta, Sun Wukong, är Kinas populäraste sagohjälte och det finns otaliga pjäser, filmer och operor om den slagfärdige apan.

Tidpunkten för det kinesiska nyåret () och dess betydelse har varierat mellan olika dynastier. Efter revolutionen 1911 har festens tidpunkt etablerats till den första dagen i Xia-dynastins månkalender. I vår gregorianska kalender rör sig tidpunkten mellan januaris och februaris sista veckor. Ursprungligen celebrerades festen som skördefest och som vårens ankomst.

Det kinesiska nyåret kan indelas i tre perioder. Första delen är vårens välkomnande, som andra kommer nyårsafton och till sist lyktfestens period. Perioden för vårens välkomnande börjar där föregångarens sista månad slutar, och pågår tills nyårsperioden tar vid. Under vårens välkomnande städas hemmet, man ger gåvor och dyrkar förfäder. Dörrar och fönster dekoreras med röda pappersdekorationer och med bilder av skyddsgestalter. Under nyår samlas familjen till middag varefter det skjuts nyårsraketer, vars syfte är att skrämma bort onda demoner. Perioden sträcker sig till lyktfesten, som kulminerar perioden. Tillsammans med släktingar och vänner tänder man lyktor och tittar på fyrverkerier. Därtill hålls drak- och lejonparader, ordnas folkdansuppvisningar samt styltgång.

Det kinesiska året utgår från de tolv s.k. zodiakdjuren eller horoskopmärkena, som löper i en bestämd ordning och som när tolv år har löpt ut börjar på nytt. Horoskopmärket för 2019 är grisen. Enligt den kinesiska astrologin slutar grisens år 24 januari 2020 och följs av råttans år, som pågår till 11 februari 2021. Det personliga horoskopet bestäms enligt födelseår. Under råttans år skall man göra ändringar i sitt liv och ändra på sina sätt och vanor. Under grisens år skulle man slutföra halvfärdiga arbeten. Narinken, Helsingfors
Nationell
Kristen
Judisk
Islamsk
Buddhistisk
Hinduisk och Krishnamedveten
Januari 2020