Juni 2020

Sabbat

Från fredagkväll
till lördagkväll

Shabbat (sabbat på svenska), vilodagen som firas varje vecka året runt är judarnas viktigaste högtid.

I Toran (Moseböckerna) kan man läsa om hur sabbat kom till. Sabbat inleds varje fredag vid solnedgången. Man ber i synagogan och samlas i hemmen för att tända shabatsljusen och äta tillsammans. Sabbat firas ända tills solen gått ner på lördagkväll. Värdsliga bekymmer och arbete glöms bort. Gäster är alltid välkomna på sabbat.

Av alla judiska helgdagar är den varje vecka återkommande Shabbat (på svenska vanligen skrivet sabbat) den viktigaste. Den är nämligen den enda av helgdagarna som nämns i de tio budorden. Firandet av Shabbat börjar på fredagskvällen, fastän det i en vanlig finländsk veckokalender er ut som om den börjar först på lördag morgon. Det här beror på att dygnet i den judiska kalendern byts vid solnedgången. Detta gäller alla judiska högtider.

Shabbat firas till minne av att Gud vilade på den sjunde dagen efter världens skapelse. Under helgdagen är allt arbete förbjudet och ljusen i hemmet välsignas kort innan sabbatens början. Helgdagens budskap tas emot under lördagsmorgonen i synagogan, då veckans viktigaste gudstjänst förrättas. I hemmiljö äter man en festmåltid. Shabbat avslutas på lördagen vid solnedgången.

Helsingfors synagoga, Malmgatan 26
Nationell
Kristen
Judisk
Islamsk
Buddhistisk
Hinduisk och Krishnamedveten
Juni 2020