Maj 2020

Id al fitr

24-26.5.2020

Id al fitr är en glad fest för alla muslimer med ett överflöd av godis och läckerheter. Fastemånaden ramadan är över och allt gammalt groll glömt. Familjen samlas, man besöker gravgården för att minnas sina döda och man åker runt för att träffa alla släktingar, grannar och vänner i dagarna tre.

 

Barnen får pengar, nya kläder och presenter under id. Alla önskar varandra id mubarak, lycklig fest! Många skickar vackra lyckönsknings kort till dem som bor långt borta. Den arabiska termen Id al fitr översätts både som sockerfest och måltidsfest och festen är en av muslimernas viktigaste högtider.

Muslimerna firar den långa fastetiden Ramadans slut och tackar Allah för hjälpen, som de fått under fastan. Under fastemånaden äter många fromma muslimer ingenting medan solen är uppe, läser Koranen, ber och hjäper fattiga. Barn, sjuka och gravida fastar inte. Fastan slutar och festen börjar då man kan utskilja de första tecknen på en nymåne på himlen, varefter den varar i tre dagar. Id al fitr är förutom en glad mat-och godisfest även en viktig tid för förlåtelse och försoning.

Under Id al fitrs första dag är det meningen att alla ska äta gott och glädja sig. För att alla ska kunna vara med och festa är det sed att muslimer betalar allmosan zakat al-fitr, och pengarna man samlar in ges till  fattiga, så att också de kan fira som alla andra.


Muslimerna inleder ofta dagen med att klä sig i sina bästa kläder och besöka moskén. Barnen bär ofta nya, vackra kläder som de fått i present före festen. Genast efter soluppgången hålls en gemensam id-bön. Efter bönen hör man tillsammans på en predikan. Olika evenemang ordnas i moskén och på gården utanför. En del besöker därefter gravgården för att minnas sina kära döda. Id al fitr kulminerar i en festmåltid, som äts tillsammans med vänner och släktingar. Då ges även gåvor till barnen. I Finland utbyts gåvor också vänner emellan. Givandet av gåvor har dock ingen religiös betydelse, och traditionerna att ge gåvor varierar från land till land och plats till plats.

Halal-Liha, Sörnäs, Helsingfors
Nationell
Kristen
Judisk
Islamsk
Buddhistisk
Hinduisk och Krishnamedveten
Maj 2020