November 2019

Svenska dagen


6.11.2019

Den här dagen kan alla som gillar ett öppet och två- och mångspråkigt Finland fira. Dagen firas för att visa att Finland har två officiella språk, svenska och finska. Tove Jansson, Zacharias Topelius, Edith Södergran, J.L. Runeberg och andra författare som skrivit på svenska i Finland hyllas. I många finlandssvenska skolor i Helsingfors ordnas välläsningstävlingar. Eleverna läser texter av kända författare eller egna texter högt och en jury ger pris till den duktigaste uppläsaren. Ibland dramatiserar tävlingsdeltagarna sitt uppförande genom att klä ut sig, dansa eller ha med sig medhjälpare på scenen. Det finns en delikatess för dagen, Gustav Adolfbakelse, som några konditorier mitt i stan serverar. 

Det finns i dag mer än tjugo svenska skolor i Helsingfors. Staden grundades på 1500-talet av den svenska kungen Gustav Vasa och på 1890-talet talade hälften av stadens invånare svenska, många ortnamn och gatunamn i staden berättar om stadens svenska historia, som till exempel Tölö eller Gloet.

Svenska dagen är allmän flaggdag i hela landet. Dagen firas på många orter i Finland och i föreningar och skolor, och man sjunger ofta Modersmålets sång. Det finns många länder med två officiella språk i världen, som till exempel Norge och Kanada.  Schweiz, Belgien och Luxemburg har ännu fler. Svenskan binder Finland till den nordiska gemenskapen.


Ekbergs kafé, Bulevarden 9, Helsingfors
Nationell
Kristen
Judisk
Islamsk
Buddhistisk
Hinduisk och Krishnamedveten
November 2019