Oktober 2019

Diwali

27.10.2019

På Diwali dekorerar man sina hus med vackra lampor och ljusgirlander i hela Indien. Barnen får presenter. Hinduerna firar att guden Rama och hans vackra hustru Sita kom tillbaka hem efter sin stora kamp mot demonen Ravana på ön Lanka. Ramayana, berättelsen om Rama och Sita blir uppläst under festen, eller så gör man teater av den långa, spännande berättelsen.

Diwali är troligen den mest kända hinduiska festen. Namnet används i norra Indien och Nepal, medan namnet Deepavali används i södra Indien. Festen firas även av sikherna och jainisterna. Diwali betyder rad med tända lampor och festen är även känd som ljusets fest. Man firar det godas seger över det onda, kunskapen samt ljusets ankomst. Festen varar i fem dagar och för många hinduer inleder Diwali det nya året.

I Indien firas Diwali som nationell festdag oberoende av religiös tillhörighet. Under Diwali hänger man i hem, butiker och på gator små lyktor med namnet Diyas. I Indien finns olika seder och legender, som hör ihop med Diwali. För sikherna är dagen viktig som årsdagen för grundandet av deras helgedom, Gyllene templet. För många indier hedrar de fem dagar långa festligheterna gudinnan Lakshmi, hälsans gudinna. Lamporna hjälper Lakshmi att hitta vägen till människornas hem. Även fönstren kan lämnas öppna, så att gudinnan skall komma in i hemmen. 

Krishna-templet, Malmbygård, Ladugårdsvägen 11, Helsingfors
Nationell
Kristen
Judisk
Islamsk
Buddhistisk
Hinduisk och Krishnamedveten
Oktober 2019