Toukokuu 2019

Vesak

19.5.2019

Buddhan syntymäpäivä on kaikille buddhalaisille vuoden suurin juhla. Temppeliin tuodaan kukkia sekä värikkäitä lyhtyjä, ja lapsi-Buddhaa esittäviä patsaita laitetaan esille. Lapset sytyttävät kynttilöitä ja ojentavat  kukkia Buddhan kunniaksi. Suku ja ystävät kokoontuvat syömään juhlaherkkuja. Myös musiikki ja runot kuuluvat tähän iloiseen päivään, jolloin muistetaan sekä Buddhan syntymää että hänen valaistumistaan.

 

Vesak on tärkein vuotuinen buddhalainen juhla. Sitä vietetään toukokuussa Buddhan eli Siddharta Gautaman syntymän ja valaistumisen kunniaksi. Perinteisen käsityksen mukaan Buddha syntyi intialaisen kalenterin neljännen kuukauden täydenkuun aikaan, joka vastaa kiinalaisessa kalenterissa suunnilleen toukokuuta, mutta vaihtelee vuosittain.

 

Vesak-päivänä temppelit ja kodit koristellaan kukkasin. Monissa maissa on tapana vierailla temppeleissä sekä esittää näytelmiä Buddhan elämästä. Laulu, tanssi  ja rukoileminen on tärkeä osa vesak-juhlaa. 


Yleinen on myös Buddhan pesuseremonia, jossa veden valuttaminen erityisesti vastasyntynyttä Buddhaa esittävien patsaiden olkapäille muistuttaa mielen harhoista puhdistautumisesta. Lahjoja viedään temppeliin ja annetaan Buddha-patsaille. Tällä osoitetaan kiitollisuutta ja kunnioitusta Buddhan elämälle sekä opetuksille.

 

Juhlinta vaihtelee maittain. Thaimaassa valmistetaan erityisiä vesak-lyhtyjä paperista ja puusta. Paikoittain pidetään myös seremonioita, joissa häkkilintuja päästetään vapaaksi. Seremonia symboloi huolista irti päästämistä.


Kiinassa kiinalaiset kansanperinteet, kuten tanssivat lohikäärmeet, ovat tulleet osaksi vesak-juhlintaa.


Vietnamissa puhutaan vesak-kaudesta, koska juhlinta ja juhlamieli voi kestää kokonaisen kuukauden. Vesak-kauden aikana monet maallikot syövät pelkästään kasviksia. Tämä on harjoitusta, jolla pyritään puhdistamaan mieli epäpuhtauksista.


Joissakin maissa, kuten esimerkiksi Intiassa, vesak on kansallinen pyhäpäivä. 


Lähteitä:

Suomen Buddhalainen Unioni

Helsinki Zen-center, Kalevankatu 4, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Toukokuu 2019