Maaliskuu 2020

Nouruz


21.3.2020

Nouruz-juhlaa vietetään Iranissa, Kurdistanissa, Afganistanissa, Kaspian merellä ja jopa Pohjois-Kiinassa kevääntulon ja uudenvuoden kunniaksi.


Monissa maissa on tapana sytyttää nuotioita ja hypätä tulen yli. Tulella on tärkeä merkitys zarathustralaisuudessa, joka on vanha persialainen uskonto.


Kurdit muistelevat seppä Kawan voittoa tyranni Zuhakista Nouruz-juhlassa.

Nouruz on perinteinen juhla, jota kutsutaan myös persialaiseksi uudeksi vuodeksi. Iranissa nouruz on vuotuisista juhlista tärkein, suuri kevään juhla.

Nouruzia on juhlittu Iranissa, Irakissa, Kurdistanissa, sekä laajemmin Lähi-Idässä ja muilla Euraasian alueilla jo yli 3000 vuoden ajan. Sana nouruz/nowruz (tai novruz, navruz, nooruz, nevruz, nauryz) tarkoittaa uutta päivää. Kirjoitusasu ja lausuminen vaihtelevat alueittain. Juhla symboloi uuden alkua ja vanhan taakse jättämistä.

Juhla vahvistaa kansojen välistä kunnioitusta sekä naapuruuden ja rauhan ihanteita juhlistamalla vanhoja idän ja lännen sivilisaatioien tapoja rituaaleineen ja traditioineen. Nouruzia vietetään kevätpäivän seisauksen aikaan ja sitä juhlii yli 300 miljoona ihmistä ympäri maapallon.


Lähteitä:

ykliitto.fi


Nouruz-pöytä Annantalolla. Annankatu 30, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Maaliskuu 2020