Tammikuu 2020

Kiinalainen uusivuosi 


25.1.2020

Suku ja ystävät kokoontuvat ja lapset saavat punaiset onnenkuoret, jotka sisältävät rahaa. Ilotulitukset, leijona- ja lohikäärmetanssit, laulu sekä musiikki kuuluvat tähän kiinalaiseen ilon ja kevään juhlaan. Tänä vuonna vietetään rotan vuotta. 
Sanavalmis ja veijarimainen marakattikuningas Sun Wukong on Kiinan suosituin tarujen sankarihahmo, josta kertovat lukemattomat näytelmät, elokuvat ja oopperat.

Kiinalaisen uudenvuoden (春节) ajankohta ja merkitys ovat vaihdelleet eri hallitsijadynastioiden mukaan. Vuoden 1911 vallankumouksen jälkeen juhlan ajankohta vakiintui Xia-dynastialta periytyvän kuukalenterin ensimmäiselle päivälle. Päivämäärä liikkuu meidän gregoriaanisessa kalenterissamme tammikuun viimeisen viikon ja helmikuun viimeisen viikon välillä. Alun perin juhla merkitsi sadonkorjuun juhlaa sekä kevään alkamista.


Kiinalainen uusivuosi voidaan jakaa kolmeen jaksoon. Ensimmäisenä on kevään tervehtimisen jakso, toisena tulee uudenvuoden aatto ja viimeiseen lyhtyjuhlan jakso. Kevään tervehtimisen jakso alkaa edellisen, eli kuukalenterin viimeisen kuukauden lopulla ja kestää uudenvuodenaattoon saakka. Jakson aikana siivotaan koti, ostetaan lahjoja ja uhrataan esi-isille. Ovet sekä ikkunat koristellaan suojelushahmojen kuvilla sekä punaisilla paperikoristeilla, sillä punaisen värin uskotaan tuottavan onnea ja iloa. Uudenvuodenaattona perhe kokoontuu yhteen illallisen ääreen ja ampuu ilotulitusraketteja, joiden on tarkoitus karkottaa pahat demonit pois. Jakso kestää aina lyhtyjuhlaan saakka, joka on kauden huipennus. Sukulaiset ja ystävät sytyttävät yhdessä lyhtyjä. Sen lisäksi katsotaan ilotulituksia, lohikäärme-– ja leijonakulkueita sekä seurataan kansantansseja ja puujaloilla kävelyä.

 

Kiinalaisessa kuukalenterissa kukin kahdestatoista horoskooppimerkistä vallitsee yhden vuoden kerrallaan. Vuoden 2018 horoskooppimerkki oli koira. Kiinalaisen astrologian mukaan sian vuosi päättyy 24. tammikuuta 2020 ja sitä seuraavaa rotan vuotta vietetään 25.1.2020–11.2.2021. Horoskooppi määräytyy syntymävuoden mukaan. Koiran vuoteen kuului lahjoitusten antaminen. Sian vuotena ihmisiä kehotettiin hoitamaan keskeneräiset asiat kuntoon. Rotan vuoteen tehdään muutoksia ja valitaan uusia suuntia ja tapoja toimia. 

Lähteitä:

kiinalainenvuosi.fi


Narinken, Helsingfors
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Tammikuu 2020