Heinäkuu 2020

Nelson Mandela -päivä


18.7.2020

”On helppoa repiä ja hävittää. Sankareita ovat he, jotka rakentavat ja luovat rauhaa.”

 

Nelson Mandela, afrikkalainen ja oikeusoppinut, on tunnettu ympäri maailman rauhanmukaisesta kamppailustaan rasismia ja apartheidia vastaan. Mandelan päivä voisi inspiroida kaikkia toimimaan aktiivisesti muutoksen, yhteisöllisyyden ja paremman maailman, jossa olisi kaikilla yhtäläiset oikeudet, puolesta.

Nelson Mandela- päivä on monella tapaa tärkeä koko maailmassa. Tänä vuonna on kulunut 101 vuotta hänen syntymästään 18.7.2018 Transkein maakunnassa Etelä-Afrikassa. Yhdistyneet kansakunnan (YK) pyytää kaikkia tekemään eri asioita yhteisöissään, kaupungeissaan ja kunnissaan tänä päivänä.

Kunnioittaaksesi Nelson Mandelan muistoa voit esimerkiksi:

ystävystyä uuden ihmisen kanssa, oppia tuntemaan jotakin toisesta kulttuurista kuin omastasi, lukemaan jollekin, joka ei sitä osaa, auttaa jotakuta, joka tarvitsee työtä, oppia enemmän Afrikasta ja afrikkalaisesta kulttuurista.

Nelson Mandela kamppaili 67 vuotta ansaitakseen ihmisyyden kaikille juristina, rohkeana mielipidevankina tuntemattomalla Robben Island-saarella, rauhanaktivistina ja ensimmäisenä demokraattisesti valittuna Etelä-Afrikan presidenttinä.

Nelson Mandelan isä oli Transkeissa päällikkö  / maaherra kylässä, jossa Nelson Mandela syntyi. Isä kuoli Mandelan ollessa 12-vuotias. Mandela opiskeli juristiksi ja toimi apartheidia, epäinhimillistä rasistista systeemiä vastaan, joka vallitsi Etelä-Afrikassa sen jälkeen kun eurooppalaiset olivat koloniasoineet (alistaneet valtaansa) 1600-luvulla. Mandela toimi aktiivisesti hallituksen painostusta vastaan ja organisoi mielenosoituksia sekä kansanliikkeitä. Heinäkuun 11. vuonna 1964 Mandela tuomittiin elinikäiseen vankeuteen ja hänet kuljetettiin laivalla Robben Island – saarelle, jossa hän tulisi viettämään tulevat 18 vuotta elämästään. Saari sijaitsi merellä Kapkaupungin edustalla ja oli koti yli 1000 vangille jotka pakotettiin elämään sanoinkuvaamattomissa olosuhteissa ja murskaamaan kiviä kalkkikivikaivoksessa.

Mandela organisoi Robben Island-saaren poliittiset vangit ja nälkälakon sekä vanginvartioiden avustuksella onnistui saamaan paremmat elinolosuhteet vankilaan. Hän sai myös vangit välittämään toisistaan (ottamaan toinen toistaan kädestä), olemaan solidaarisia toinen toisilleen ja siten parantamaan kaikkien elämää saarella. Mantereella jatkuivat samanaikaisesti Mandelan organisoimat ja johtamat mielenosoitukset ja sabotaasit apartheidia vastaan. Muualla maailmassa tietoisuus Etelä-Afrikasta ja protestit eteläafrikkalaista rasistista hallituspolitiikkaa vastaan lisääntyivät. Aloitettiin boikotti Etelä-Afrikan tuotteita kohtaan kaikkialla maailmassa ja lopulta hallituksen täytyi antaa periksi. Mandela vapautettiin ja luovuttiin apartheidpolitiikasta. Nelson Mandela valittiin presidentiksi 1994 ja hän johti maan yhtenäisyyteen. Merkkinä siitä, että Mandela halusi yhtenäisyyttä oli valkoisen de Klerkin valinta varapresidentiksi.


Värit musta, punainen ja vihreä nähdään usein Afrikan omina väreinä
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Heinäkuu 2020