Huhtikuu 2020

Romanien päivä


8.4.2020

Romanien päivää vietetään kansainvälisesti, sillä romaneita asuu kaikissa maanosissa. Romanien päivänä tuodaan esiin romanien asemaa ja romanikulttuuria. 

 

Romaneilla on oma lippu, jossa on punainen kärrynpyörä sinisellä ja vihreällä taustalla.

Juhlapäivänä romanit saattavat istuttaa puun tai sytyttää kynttilän niiden romanien muistoksi, jotka ovat kuolleet romanivastaisten rikosten uhreina. On myös tapana asettaa kukkia vedenrajaan, sillä vesi kuvastaa romaneille puhtautta ja parantamista.

Vuodesta 2004 lähtien on 8.4. juhlittu kansainvälistä romanien päivää. Romanien päivä on melko uusi merkkipäivä, mutta sen vietto on levinnyt viime vuosina.


Romanien kansallispäivän kunniaksi useilla paikkakunnilla Suomessa järjestetään erilaisia tapahtumia. Helsingissä päiväkeskus Hirundossa romanien päivää on juhlistettu muun muassa musiikilla, tanssilla, yhdessäololla ja täytekakulla. Hirundossa kokoontuu romaneita useasta eri maasta.


Kansainvälistä romanien päivää juhlitaan myös muualla Euroopassa. Romanien päivä muistuttaa yhdenvertaisuudesta ja keskittyy romanipoliittisiin kysymyksiin. Romanipolitiikan päätavoite on romanien yhdenvertaisuus kaikilla elämän osa-alueilla. Keskeisiä tavoitteita ovat romanien elinolosuhteiden parantaminen.

Lähteitä:
yle.fi/tekstitv/arkisto

Uspenski-katedraali, Kanavakatu 1, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Huhtikuu 2020