Tammikuu 2019

Loppiainen (kat., ev.lut), Teofania (ort.)

6.1.2019

Loppiaisen vietto muistuttaa kolmesta itämaan tietäjästä. Kristillisen perinteen mukaan itämaan tietäjät matkustivat Betlehemiin viemään jouluna syntyneelle Jeesus-lapselle lahjoja. Etelä-Amerikassa lapset laittavat kenkänsä esille ja odottavat innokkaasti kolmea kuningasta, sillä aamulla kengissä on heiltä lahjoja. Ranskassa leivotaan kuninkaiden kakkuja, joiden sisään piilotetaan maskotti. Maskotin löytäjä saa olla päivän kuninkaana tai kuningattarena.

 

Ortodoksit muistavat tänään Kristuksen kastetta Teofania-juhlassa. Vesi siunataan kirkossa tai veden äärellä ja sitä pirskotellaan ihmisten päälle.

Loppiaista on vietetty jo 200-luvulta alkaen. Juhlan varhainen nimi on epifania eli ilmestys tai teofania eli Jumalan ilmestys. Sana viittaa Kristinuskon oppiin, jonka mukaan Jumala ilmestyi maailmaan pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa.


Läntisessä perinteessä loppiaista vietetään varhaisella keskiajalla muodostuneen tavan mukaisesti Itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivänä. Monissa maissa päivää nimitetäänkin myös kolmen kuninkaan juhlaksi. Loppiaisen taustalla oleva evankeliumi kertoo idän tietäjistä, jotka tulivat osoittamaan kunnioitustaan juuri syntyneelle juutalaisten kuninkaalle. Tietäjät olivat eri kansojen edustajia.


Loppiaisen vietto päättää suomalaisessa perinteessä joulun pyhäpäivät, mihin sen suomenkielinen nimi myös viittaa. Vanhemman perinteen mukaan jouluajan katsottiin loppuvan vasta nuutinpäivään.


Ortodoksisessa kirkossa juhlaa kutsutaan nimellä teofania ja se on yksi 12 suuresta juhlasta. Teofania on tärkeä, koska Jumalan ajatellaan ilmestyneen juuri kasteessa ensimmäisen kerran ihmiskunnalle Pyhänä Kolminaisuutena, eli Isänä, Poikana ja Pyhänä henkenä.


Ortodokseille teofania on Vapahtajan kasteen juhla ja jouluajan huipentuma. Se onkin ortodoksikirkossa suosittu kastepäivä.

Teofania-juhlassa suoritetaan myös suuri vedenpyhitys. Veden ääreen kokoontuen tai kirkossa siunataan vesi ja sitä pirskotellaan ihmisten päälle. 


Kreikassa pappi siunaa veden meren rannalla ja heittää ristin veteen. Nuoret miehet sukeltavat veteen ja etsivät ristin.


Etiopiassa teofania on yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Nimitystä epifania käytetään myös, eritoten englanninkielisten ortodoksien keskuudessa.


Venäjällä teofaniaa vietetään 19. tammikuuta, koska Venäjän ortodoksinen kirkko seuraa yhä juliaanista kalenteria, jonka juhlat osuvat 13 päivää gregoriaanisesta kalenteria myöhemmäksi.


Lähteitä:

Pentti Lempiäinen: Pyhät ajat

USKOT-foorumin kalenteri: www.uskot-resa.fi/

ortodoksi.net

Pyhä Henrikin kirkko, Pyhä Henrikin aukio 1, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Tammikuu 2019